Önismeret,  Párkapcsolat

A párkapcsolatok dinamikája: A harmónikus párkapcsolatok titka – a minőségi kommunikáció

A csönd a szív nyelve, az intimitás nyelve, a tiszta, minőségi kommunikáció pedig az értő csend alapja.

Amíg a verbális kommunikáció hiányos vagy őszintétlen, addig a szívek csöndjeiben sem találkozhattok egymással. Mert az a partner, aki a szavaidat nem érti, a csöndedet sem fogja. Mert éppúgy ahogy elbeszéltek egymás mellett, el is éreztek egymás mellett. Mit jelent ez. Például, amikor te gyengéd szerelmeskedésre vágysz, akkor ő egy vad szexre, amikor te édeskettesre, ő társaságra, vagy amikor valami bánt téged, ő nem fogja észrevenni, mert a munkahelyi problémák kötik le minden gondolatát. Nincs rádhangolódva. És te sem rá. Eléreztek egymás mellett. Két külön irányba néztek. Nincs ezzel gond, addig, amíg mindketten jól érzitek magatokat a saját kis világotokban. Szükség is van rá, hogy mindkettőtöknek megmaradjon ez az éntér. De amikor az egyik magánvilágában vihar kerekedik, és nincs ott a másik, hogy mentőkötelet dobjon, akkor a legkisebb vihar is tornádóvá hízhat.

A harmónikus párkapcsolatok titka a kommunikáció tisztasága, amely az érzelmi egymásra hangoltság alapja.

És tudatosan kell törekedni rá. Mert alapvetően nem vagyunk túl beszédesek a partnerünkkel. Sokkal hamarabb megosszuk a gondolatainkat és érzéseinket egy Facebook baráttal vagy egy kollégával, mert nem kell nézeteltérések miatt aggódnunk. Ne félj a nézeteltérésektől. Ezek is csak a fejlődést szolgálják. Nem csak személyiségünk, de párkapcsolatunk fejlődését is! Merj egyedi lenni és egyedi, akár eltérő véleményednek vagy kívánságaidnak is hangot adni. Nem követelőzve, hanem közlésként, mintha egy jó barátoddal beszélgetnél. Nem véletlenül mondják, hogy a legjobb kapcsolatok azok, ahol nem csak egymás partnerei vagyunk, hanem egyben a legjobb barátok is. Légy a társad legjobb barátja. Igen, ehhez két ember szándéka kell csakúgy, mint a többi barátságnál.

Először is tegyétek szokásotokká, hogy mindent megbeszéltek, megvitatjátok a nézőpontjaitokat, annak érdekében, hogy megtaláljátok nem a kompromisszumot, hanem a közös nevezőt, a pontot, ahol félúton találkozhatnak az igényeitek anélkül, hogy bármelyikőtöknek alá kellene azokat rendelni a másikéinak. A különbségek helyett a hasonlóságokat keressétek a másikban, a hibák helyett az erényeket, és hagyjátok meg a másik számára a lehetőséget, hogy önmaga maradjon. Ha valami nem tetszik nekünk a másikban, akkor hajlamosak vagyunk kéretlenül megváltoztatni őt, vagy erővel rávenni, hogy megváltozzon miattunk és a kapcsolatunk harmóniája miatt. Azonban elfelejtjük, hogy ha valóban megváltozna, akkor ő már nem önmaga lenne, hanem valaki, akivé mi formáltuk őt. Ezért el kell döntenünk, hogy egy általunk formára szabott társat akarunk, akinek efojtott egyénisége feszültségei előbb-utóbb elkerülhetetlenül megmérgezik a kapcsolatunkat, vagy egy valódi, hiteles ember mellett szeretnénk mi magunk is hiteles önmagunkat megélni. Egy egyenrangú kapcsolatra vágyunk vagy egy alá-fölérendelt szerepjátékra, ahol a hatalmi játszmák energiacsatáié a főszerep.

A tiszta kommunikáció nyitottságot és rugalmasságot igényel mindkét fél részéről. A szándék, hogy meghallgatom a másik oldalt, nem elég! Szükség van az elfogadás, a belátás, az engedékenység, és a konfliktuskezelés gyakorlására, amely hozzáállás megkívánja, hogy az egós érdekeinket háttérbe szorítva törekedjünk egy megoldásorientált, szerető kapcsolat megteremtésére. Ez munka. Főleg önmunka. A párkapcsolatok a legintenzívebb tanulóterep minden ember számára. Ezért a fejlődésre és a változásra, valamint elveink, szokásaink, és hitrendszerünk formálására való nyitottság és hajlandóság nélkül nem érhetjük el kapcsolatunk áhított harmóniáját.


Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük