Iránytű,  Könyveimből,  Mindfulness,  Önismeret

A szív erkölcse

Ne mások elvei határozzák meg a te viselkedésedet. Találkozz magadban a saját elveiddel, és lásd, hogy honnan gyökereznek azok. Mert ez a látás határozza meg, hogy honnan irányítod az életedet; a szívedből vagy az elmédből. Furcsán hangzik. Hogyan gyökerezhetnek az elvek a szívben, hiszen ezek intellektuális dolgok. Vagy nem?

A fejünkben normák vannak, amelyek tanult intellektuális dolgok. De ha nem tudunk azonosulni egy normával zsigeri szinten, akkor az nem válik elvvé, csak egy kitöltetlen sablon marad, és nem merül a szívünkbe; az elménkben marad, mint egy meztelen kirakati báb. De a szívünkben csak olyan dolgok léteznek, amelyek igazán fontosak a számunkra. Olyan dolgok, amelyeket személyessé tettünk, vagy valamilyen rejtélyes módon azzá váltak az idők folyamán. Érzelmek kapcsolódnak hozzájuk. Ezek teszik azokat személyessé. És a személyes dolgainkhoz minden körülmények között ragaszkodunk. Ezek azok a dolgaink, amelyeket először kimentünk árvízben, földrengésben és bármilyen katasztrófában, s az életünket kockára téve ragaszkodunk hozzájuk. Így van ez a személyes elveinkkel is.

Amikor egy elv gyökeret ereszt a szívedben, azt úgy hívják: elkötelezettség. Ez az elkötelezettség a szív erkölcse. Ez az egyetlen valódi erkölcs ezen a világon. Úgy is nevezzük: lelkiismeret.

 


A fenti cikk részlet az “Iránytű” új, átdolgozott kiadásából – A könyv jelenleg előkészületben van.

A megjelenésekkel és egyéb friss hírekkel kapcsolatban kövesd a szerző hivatalos Facebook oldalát és csatlakozz a hivatalos Facebook fórum csoporthoz.

 


Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük