Mindfulness,  Önismeret,  Tudatos Jelenlét

A valódi spiritualitás

A beteg nem gyógyul meg, a szegényből nem lesz gazdag, a szerencsétlenből nem lesz szerencsés, a vesztesből győztes. A spiritualitás nem gyógyít ki a rosszból, nem teszi könnyűvé a nehezet. A spiritualitás nem veszi le a válladról a terheket, csak megtanítja viselni azokat. És nem szabadít fel a felelősség alól, éppen ellenkezőleg, ráébreszt, hogy vállalnod kell a felelősséget saját magadért, a saját gondolataidért, a saját érzéseidért, a saját testi-lelki-mentális egészségedért. Igen, megmutatja, amit látnod kell, de úgy mutatja meg, hogy zűrzavart okoz benned vagy körülötted, kirántja alólad a talajt, felkavarja az életed, összezavarja a kapcsolataidat, kibillenti egyensúlyából a fizikai és pszichés működésedet; úgy mutatja meg, hogy az biztosan fájjon, hogy biztosan kikényszerítsen a komfortzónádból, a gondolkodásmódjaidból és új nézetek felé nyissa meg a látásmódodat, úgy, hogy biztosan nagyon csúnyán nézzen ki, vagy romosan, vagy úgy, hogy elég méltatlannak érezd, ahhoz, hogy fellázadjon benned valami. Megmutatja, de ugyanazzal az erőszakos és makacs módszerrel fog rávezetni, amellyel te igyekszel elkerülni a látást, az Igazságot, amely arra késztet, hogy átfogalmazd a prioritásaidat, a kapcsolataidat, és végső soron az egész életedet. Minél makacsabbul tagadod, az élet annál makacsabbul fogja eléd tárni, amit látnod kell, annál jobban összezavarja, felkavarja a dolgaidat, és igen, megbetegít. Testi és lelki bajokat hoz rád; összetör, padlóhoz vág, a leggyengébb pontjaidat veszi célba olyan csalódásokat, stresszt és gyötrelmeket okozva, hogy biztosan észrevedd, hol vannak a sebeid. Legyengít, hogy rákényszerítsen a saját belső erőforrásaid felkutatására, ledönt a lábadról, hogy megmutassa, bármikor újra fel tudsz állni, és lebénít, hogy újra tanítson járni. És mindeközben felfedezed, hogy nincs senki, aki meggyógyíthatna, megjavíthatna, megoldhatná a problémáidat, feloldhatná a kétségeidet és a félelmeidet, és önbizalmat adhatna. Nincs senki, aki segíthetne, amíg te magad nem vagy hajlandó szembenézni a saját problémáiddal, beismerni a változtatás szükségességét, és leülni, hogy tüzetesebben megvizsgáld, hol veszítetted el az utat. Hol veszítetted el a gyermeki ártatlanságodat, nyitottságodat, bizalmadat, hitedet, a lelki békédet; hol veszítetted el az egészséges, építő gondolkodásra való hajlamodat, hol bicsaklott ki az életed, hol csúszott ki kezedből a gyeplő, hol ragadtál be, hol hagytad hátra valódi önmagad és vetted fel szerepeidet a túlélésedért folytatott harcban; a maszkokat, amelyeknek már nem is vagy tudatában. És amikor mindezt meglátod elkezdődhet a gyógyulás. Az “Ez nem Én vagyok!” vakító fényében.

Mert túl sok bennünk az elképzelés, és amikor ezek megkérdőjeleződnek, csak akkor történhet igazi változás. És ez valóban olyan, mint egy katasztrófa: a te kis belső világod egy szempillantás alatt a tűz martalékává válhat. Elég egy váratlan esemény – egy találkozás, egy szerelem, bármi – és a feje tetejére állítja a világodat és visszahoz a jelenbe. Ezek az események, vagy érzések felhoznak belőled valami fontosat és szembe állítanak vele, hogy ráláss. És senki sem kérdezi, hogy akarod vagy sem, csak ott van, tisztán és világosan, díszítés, és smink nélkül.

Azt hiszed, hogy te már mindent megéltél, jól ismered magadat és olyan kibaszottul spirituális vagy, hogy neked már semmi sem okozhat meglepetést. De nem is sejtjük milyen álcáink és lelki mélységeink vannak! A saját vágyainkat sem ismerjük. Nem tudjuk, hogy mit is akarunk valójában. Mert sosem mertünk szembenézni a valósággal. Mindig volt miért, és hová menekülnünk. És akkor egyszer csak történik valami, vagy besodródik valaki a látóteredbe, és ezekre is fény derül. A 20-30 éves titokra, amiket sosem akartál meglátni. És most ott vannak előtted, és ki sem tudod kerülni őket. Lepereg előtted életed filmje, fókuszba kerülnek az összefüggések, és az igazsággal való szembesülés első sokkja után már csak romokat látsz. Ilyen gyorsan történik. Menekülnél, de nincs hová. Se előre, se hátra. Sem múlt sem jövő. Csak a jelen van. Itt és most. Állj fel, rázd meg magad, és nézz szembe vele! Mert minden más hazugság volt.

Először frusztráló, nem tudsz vele mit kezdeni. Azután eszedbe jut, hogy a ‘most’ a legjobb pillanat, de csak akkor ha már teljesen át tudod adni magad neki, azaz el tudod veszíteni benne azt a valakit, akinek eddig hitted magad. És kénytelen vagy vállalni ezt a kihívást, még akkor is, ha tudod, hogy ez egy új emberré fog tenni. Nem azért vagy kénytelen, mert nincs hová bújni, hanem azért, mert most, életedben először valóban látsz. Felébredtél és már látod, hogy valójában sosem akartál mást, mint ezt: önmagad lenni. Akármit is jelentsen ez. És ekkor már azt is tudod, hogy ezt véghez fogod vinni, ha törik, ha szakad!

A spiritualitás nem szentség, nem tesz kiváltságossá – a kiváltság a saját Létezésed -, nem tesz gazdaggá – az egyetlen valódi gazdagság saját belső értékeid felismerése -, nem tesz egészségessé – az egészséged megőrzése önmagad tiszteletével kezdődik, mert csak úgy óvhatod meg magad a mérgező gondolatoktól, ha tiszteled a saját lényedet -, és nem tesz boldoggá sem.

 

A spiritualitás esélyt ad arra, hogy észrevedd, a boldogság valójában nem más, mint harmóniában lenni az Élettel, azaz, harmóniában lenni Önmagaddal. Az Élet és Te, ugyanaz. A Természet része vagy, belőle fogantál, az táplál és tart fenn. Önmagaddal harmóniában lenni azt jelenti, harmóniában lenni az Élettel. Ahogy bent, úgy kint. Ez a boldogság. És ez a spirituális életmód lényege: harmóniába lenni saját Lényünkkel, saját Isteni kifejeződésünkkel pillanatról pillanatra.

 

De az ellentétek világában, csak úgy találhatjuk meg a harmóniát, ha először megismerjük a diszharmóniát, csak úgy tanulhatjuk meg mi a boldogság, ha először felfedezzük, hogy mi NEM tesz minket boldoggá. A különbségek felismerése tesz képessé minket a választásra. A választás kihívása viszont az, hogy képesek vagyunk-e felismerni, hogy mi az, ami jót tesz nekünk és mi az, ami nem. Így a spiritualitás esélyt ad arra, hogy észrevedd, miért nem találod a boldogságot, hol vannak a gondok, a hiány, az elégedetlenség, a hasadások életed szövetén, a sebek, amelyek gondoskodást igényelnek, amelyekkel foglalkoznod KELL, hogy meglásd magadban az elnyomott Belső Gyermeket, aki egyszerűen csak figyelemre és szeretetre vágyik. Ez nem egy üdvös út Barátom, és nem is az üdvösséghez vezet, hanem az élet egyszerű értelmének felismeréséhez; ahhoz, hogy meglásd, ki vagy te valójában, és miért vagy itt.

A spiritualitás azt jelenti, az IgazságodBAN élni, az IgazságoDAT élni, szembenézve a kellemetlennel, a csúnyával, a fájdalmassal, a zavarossal, a felkavaróval, a szégyenletessel, a félelmetessel, a saját bizonytalanságoddal, nyomorúságoddal, gyengeségeddel, gyarlóságoddal, sebezhetőségeddel, kiszolgáltatottságoddal, hibáiddal, tökéletlenségeddel, belső démonaiddal; mindazzal, amit mindennél jobban szerettél volna elkerülni. És vállalni a felelősséget belátva, hogy senki és semmi sem adhat erőt neked felülemelkedni ezeken, és senkinek sem kötelessége, hogy értelmet adjon az életednek, és vakcinát a szenvedésedre, ezt neked magadnak kell megtalálnod. Önmagadban. És csak ebben a szembesülésben és a rád kényszerített befelé forduló keresésben fedezheted fel, hogy mindaz, amit másoktól vártál, valójában mindig is ott volt benned!

Minden benned van, csak nem látod, mert a gondolkodásmódod torzulásai eltakarják előled. Ez az, amit elsőként fel kell ismerned! Ez az, ahová minden spirituális út vezet. Ez a spiritualitás értelme és célja. Ez az életed célja: felismerni Önmagad a rétegek alatt, amelyek alá temetted magadat ebben az Élet nevű játékban, amit túl komolyan vettél.

A spiritualitás pozitív szemlélete nem egy tanfolyam, amit elvégzel és pár hónap után “Boldog Ember” oklevelet kapsz, de nem is a “Vonzás Törvényének feketeöves Mestere” cím, amellyel hibátlanul bevonzod a szép házat, a sok pénzt vagy a lelki társadat. Semmilyen spirituális irányvonal, semmilyen tanító, mester, de még az Isten sem gyógyíthatja meg helyetted az életedet, mert az életed, az egészséged és a boldogságod benned és veled kezdődik; a gondolkodásmódodban, a látásmódodban, abban, ahogyan önmagadat látod. És amíg ez a látásmód romboló és lélek-mérgező hiedelmekkel és téveszmékkel zsúfolt, addig kívül is csak a pusztulást fogod látni és a kudarcot mindenben, amihez nyúlsz. Mert a külső életed csak a belsőt tükrözi! Ez a titok. Ez az, ami mindent megváltoztat: a szemléletmódod! Ha csak egy kicsit jobban megfigyeled, látni fogod, hogy pontosan az van kint, ami bent. Csak figyelj, csak figyeld, hogyan bontakozik ki az életed. Mert semmi sem történik véletlenül, sem a bukás, sem az emelkedés. És, hogy megértsd az élet üzeneteit, figyelned kell a szokatlan jelekre éppúgy, mint a teljesen hétköznapiakra. Mert mindenen ott van Isten “vízjele”!

 

Az Életed nyomokban Istent tartalmazhat! 😉

 

Szóval ne csak a telefonodon kapcsold be az “értesítőt”, de az elmédben is. Ennek az alkalmazásnak a neve: “Tudatos Jelenlét“.

…és teljesen ingyenes.
…és reklámmentes.
…és nincs fent a Google Play-en.
…mégis elérhető.
Itt és Most!

 

…ahogy én is. Keress bizalommal ha elakadtál, össze vagy zavarodva vagy csak egy baráti ösztönzés szükségét érzed. Ülhetünk együtt, egymás csöndjében, összeölelkezve a jelen pillanattal, a természetben, vagy egy kávézó háttérzajával átitatva lelkünket, elmerülve a rohanó élet zaklatottságát figyelve zavartalan középpontunk ablakán keresztül.

Namaste
spirituális barátod,
Kyara Joyce

 

— A fenti cikk részlet egyik készülő könyvemből. További részletekért, motiváló idézetekért és hírekért kövesd Facebook oldalamat. — 

 


Kyara Joyce vagyok, spirituális író és útmutató. 27 éve foglalkozom spiritualitással, és 4 éve mindfulnessel. Könyveim és írásaim saját tapasztalataimon keresztül adnak felvilágosítást, és technikákat spirituális keresőknek az úton jelentkező spirituális krízisek kezeléséhez, és eredendő természetünk felismeréséhez, valamint útmutatást a gyermekkori traumák és az abból fakadó korlátozó hiedelmeink felszámolásához és így a tudatos, harmonikus élethez.

Nonduális és transzpersonális alapú tudatos életmód (mindfulness) tanácsadást vállalok spirituális keresők részére online és személyes konzultáció keretében. Részletekért és időpontért írj üzenetet a Facebook oldalamon vagy keress ugyanitt privátban.


 

 


 

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük