Életmód,  Önismeret

Belső zarándoklat

A sikeresség és boldogság előfeltétele nem a nagyratörő tettek, hanem a személy hozzáállása önmagához és az őt körülvevő világhoz.

Az eredményesség nem csupán tehetség és külső erőfeszítések kérdése. Eredményes az lesz, aki hisz abban, hogy képes eredményessé válni, mert az ‘eredményes ember’ eszméje él benne, és ő ezzel az énképpel azonosul, azaz hisz önmagában. “Ennyire egyszerű lenne?” – Kérdezed. “Minden az önbizalmon múlna?” – Nem, nem ennyire egyszerű, mert ha valaha is próbáltad, akkor tudod, hogy milyen nehéz optimistának és motiváltnak maradni, miközben a környezeted folyamatosan akadályokat állít eléd, megkérdőjelez, vagy éppen kinevet az álmaidért. Éppen ezért, aki győzni akar, annak a (ön)hite fegyverével kell legyőznie minden ellendrukkert, és ezt csak úgy teheti meg, hogy először legyőzi magában a hitetlenség, erőtlenség, önsajnálat, tehetetlenség, és gyávaság hangjait. Ráadásul nem könnyíti meg a dolgot az, hogy az ilyen embert a környezete sokáig gyengének hiheti, mivel az erőfeszítések, amiket tesz, nem külsők, hanem belsők. Ő önmagán dolgozik, és ez csak ritkán látszik kifelé. A környezete ezért úgy ítelheti meg, hogy ez az egyén gyakorlatilag semmit sem tesz a saját sikerei érdekében csak várja a sült galambot. Nem is tudják, mekkorát tévednek, mert ez az ember teszi a legtöbbet. Ő végzi a legnehezebb munkát, mert ő saját magán dolgozik. Folyamatos önvizsgálatot tartva fejleszti magát, így alapozva meg későbbi sikereit. Építkezik csakúgy, mint a többiek, csak ő felismerte, hogy életének stabil alapokat csakis úgy adhat, ha ezt az építkezést belülről kifelé folytatja. Mert a külső stabilitás csakis belső harmóniából fakadhat. Így az ilyen emberek számára a külső siker, csupán a belső eredményeik tükröződése.

Ami fontos, az maga az út, az a belső zarándokút, amelyen az ember felismerte önmaga valódi erényeit és erősségeit. Ez az önismeret adja a valódi önbizalmat, amely felszabadít. Felszabadít a teljesítménycentrikus, maximalista világnak való megfelelési kényszer és a belénk nevelt konvenciók nyomása alól, megmutatva, hogy a valódi értékek bennünk magunkban rejlenek, csak fel kell fedeznünk azokat. Ez a belső felfedezetőút az a zarándoklat, amely a valódi sikerekhez és a tartós boldogsághoz vezethet.”

(Részlet egy készülő könyvemből)

Ha változtatni akarsz az életeden, zarándokolj velem. Minden infót megtalálsz a hivatalos facebook oldalamon. Olvass, informálodj a névjegyemben és keress meg, ha szükségét érzed.

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük