Áramlás,  Mindfulness,  Önismeret

Berögződések

A dolgok csak történnek. Azért lesznek negatív, vagy pozitív előjelűek, mert negatív vagy pozitív módon lereagáljuk őket. Adott reakciónk pedig a személyiségünk és pillanatnyi kedélyállapotunk függvénye. Mit nevezek személyiségnek. Többségében kontrollálatlan gondolatminták (elvek, hitrendszerek, elvárások, előítéletek, stb.) besűrűsödését. Kontrollálatlan alatt tudattalant értek.

Ezek a tudattalan gondolatminták építik fel ön és világképünket. Ezek mozgatnak minket, így ezek határozzák meg reakcióinkat a minket érintő eseményekre. Ha valami nem ezen gondolatmintáknak megfelelően történik, akkor az bennünk kényelmetlen és negatív gondolatokat, és érzéseket vált ki, s ennek megfelelően reagálunk félelemmel, bizonytalansággal, csalódottsággal, stb., amelyek konfliktust (védekezés), haragot, ellenszegülést (hatalmi harcok), elégedetlenséget vagy bánatot szülnek.

Ha reakcióinkat felismerjük, és tudatosan megfigyeljük, az visszavezethet minket egyénileg berögzült, elavult gondolatmintáink gyökeréhez, amelyek a felismerésük, és tudatosításuk által feloldódhatnak. Így saját magunk szüntethetjük meg az életünket megkeserítő kondíciókat.

De már az is sokat könnyíthet rajtunk, ha valamivel tudatosabbá válunk a mindennapjainkra észrevétlenül hatással lévő szokásainkra. Hiszen a szokásokból lesznek a berögződések. Amint valamit beazonosítunk, annak hatása máris gyengülni kezd. Ahogy mondani szoktam: amit nem ismerünk, annak könnyen a hatása alá kerülünk, de amit ismerünk, azt irányítani tudjuk.

Az egó-elme leleplezése, s így az Igazság részleteinek felismerése és értelmezésének képessége tudatosságunk előrehaladásával változik…

 


A cikk részlet Kyara Joyce: Áramlás c. könyvéből.

A könyvvel megismerkedhetsz, és megvásárolhatod
ide kattintva.

 

 


 

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük