Mindfulness,  Önismeret,  Tudatos Jelenlét

Félelmek fogságában

Ugyanazok a félelmek élnek mindannyiunkban és – bár árnyalataiban különböző módon és mértékben nyilvánulhatnak meg – azok működési dinamikája mindannyiunkban ugyanaz, mivel a céljuk ugyanaz: a túlélés. Tudjuk, hogy a félelmeink a túlélésünket biztosítják; ősi ösztönök, amelyek veszély esetén riasztanak és működésbe hozzák a védelmi rendszerünket, amelyet tapasztalataink alapján építettünk már kora gyermekkorunktól kezdve. Gyerekkori első tapasztaltaink és a behatások nagyban meghatározzák, hogy ez az önvédelmi rendszer mennyire lesz érzékeny; hatékony vagy egészségtelen. A félelmeink szükségesek, és hasznosak, de a legtöbbünkben azok nem működnek kiegyensúlyozottan.

A félelmeinket nem elfojtani kell, hanem megérteni és kiegyensúlyozni azokat, hogy hasznunkra legyenek, támogassanak, ne pedig akadályozzanak minket.

Ha megfigyeled, minden félelem egy gondolattal kezdődik, legyen az akár egy múltbeli előítélettel, jelenbéli feltevéssel vagy egy jövőbeli reménnyel kapcsolatos gondolat. Fontos tudni, hogy múltunk – gyakran tudattalan – előítéletei határozzák meg jelenbéli feltevéseinket csakúgy, mint jövőbeli reményeinket. Ezen előítéleteken, feltevéseken és reményeken (várakozásokon) alapul minden félelmünk. Amikor ezt felismerjük és meglátjuk az összefüggéseket múlt, jelen és jövő között, a félelmek a realitás fényébe kerülnek és elkezdődhet az egészséges szelektálásuk. Ez a szelektálás a képzelt és valós fenyegetettség között, a félelmek meghaladásának előfeltétele, amely azonban a félelmeinkkel való erőteljes, őszinte és józan szembesülést követel tőlünk.


A fenti cikk részlet Kyara Joyce új, készülő könyvéből.
Az itt közölt cikkek változtatás nélkül szabadon megoszthatók a szerző megjelölésével.


 

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük