Mindfulness,  Önismeret,  Tudatos Jelenlét

Hogyan ne csinálj semmit – technika a semmittevéshez

Kép: Pinterest

Ahhoz, hogy képes légy a semmittevésre, meg kell értened, hogy mi minden késztethet cselekvésre.

Első lépésként, miután ezt elolvastad, folytasd a napodat úgy, ahogy szoktad. Indulj el és kezdj bele a tevékenységedbe, egyetlen különbséggel: mielőtt ténylegesen belekezdenél, tedd fel magadnak a kérdést: “Miért csinálom most ezt?” Vedd észre, hogy ha nem egy halaszthatatlan kötelességről van szó, az elméd elkezdi folyamatosan gyártani a válaszokat, magyarázatokat és ürügyeket – mintha csak futószalagon jönne – és a végen még engem fogsz hibáztatni, hogy merem én megkérdőjelezni a te tevékenységed szükségességét vagy indokolt okát es célját. Figyeld csak meg mit csinálsz és milyen érveket gyárt az elméd. És folytasd a tevékenységed.

És most fordítsd a figyelmed az érzéseid irányába. Figyeld milyen érzéssel tölt el az adott tevékenység. A gondolataink becsaphatnak, de az érzéseink sosem hazudnak! Ha közben kellemetlenül, kényszeredetten érzed magad, akkor biztos lehetsz benne, hogy a gondolataid becsaptak, azok mindegyike csupán egy kifogás volt, hogy rávegyen, elvégezd azt az adott tevékenységet, akár kényszerből, megszokásból, vagy egyéb olyan okból, ami az érdekeidet szolgálja, legyen az bármi; elismerés, megfelelni akarás, a “mi lesz ha nem…” félelmei, stb. Ha igazán őszinte vagy magaddal, és elég bátorság ébred benned, lassan, gyakorolva eljuthatsz oda, hogy egy nap megtanulsz nemet mondani mind magadnak, mind másoknak az olyan tevékenységekre, amelyek nem szolgálnak másra, mint az egós érdekek kielégítésére.

Gyakran nem vesszük észre, hogy mi áll a túlhajszoltságunk hátterében, és csak akkor tudatosul bennünk, amikor már késő – amikor az élet megállít – hogy képesek voltunk feláldozni a belső békénket a külső békességünkért. Ez nem egy jó csere. A kettőt egyensúlyba lehet hozni, méghozzá a prioritások felcserélésével: a belső béke legyen az elsődleges célod, mert ez a külső békességed alapja. A világgal csak úgy lehetsz békében, ha először megtalálod a békét a saját belső világodban. Erre törekedni nem külső tevékenységek által kell, hanem a belső nyugalom elérésével. A belső nyugalom alapja pedig az önmagunkhoz való hűség! Amikor valami olyat teszünk, amit valójában nem akarunk, akkor nem vagyunk hűek önmagunkhoz, másokhoz vagyunk lojálisak. Mások elvárásainak megfelelni, örökös belső ellentéteket szül, mert olyan kompromisszumokba kényszerítjük magunkat, amelyek nyomasztólag hatnak ránk, stresszelnek minket. Mert ilyenkor tudjuk, hogy mások elégedettsége érdekében átengedjük a saját időnket és energiánkat, melyeket olyan időtöltésekre is szánhatnánk, amelyek nekünk okoznak örömet, elégedettséget, és pozitív energiákkal töltenek fel.

Vannak az életben kikerülhetetlen kötelességek. Ezek alól egyikünk sem bújhat ki. Ám vannak olyan “kötelességek”, amelyeket nem lenne kötelező teljesítenünk, csak a kifogásaink és önvédelmünk hitették el velünk, hogy ezeknek is muszáj eleget tennünk. A tudatosság az, amely segít megkülönböztetni a valódi és a magunkra erőltetett kötelességeinket. Ne feledd, mindig figyeld az érzéseidet!

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük