Életmód,  Mindfulness,  Önismeret,  Tudatos Jelenlét

Lélekzuhany

Nem mások felelősek azért, hogy te hogy érzed magad. A gondolataidért és érzéseidért egyetlen ember felel, és ez te vagy. Mindig eldöntheted, hogy engeded magad befolyásolni mások szavai és tettei által vagy sem. Ez a tudatosan választott belső béke. Ennek alapja az, hogy tiszteled a saját érzéseidet.

Mint ahogy a testi egészségedért, a lelki és mentális egészségedért is neked kell vállalnod a felelősséget. Ahogy a tested tisztán tartod, úgy a lelkedet és az elmédet is megtisztíthatod a napi szennyeződésektől. Nevezheted ezt a lélekzuhanyt meditációnak, jógának, vagy kontemplációnak. A lényeg a tudatos tisztítás. Naponta leülni néhány percre és végigpáztázni a gondolataidon és érzéseiden, hogy meglásd mi az, ami nem oda való, mi az, ami mérgezi a lelked vagy megfertőzi az elmédet, és kisöpörni (lecserélni pozitívra) mielőtt mélyebben behálózna és elvinne a középpontodtól. Próbáld ki, végezd el minden nap ezt a lélekzuhanyt és figyeld, hogyan tisztulsz és leszel egyre könnyedebb és békésebb.

Amíg le nem mossuk a szennyes rétegeket magunkról, addig észre sem vesszük a súlyát, és azt a fojtogató bűzt, amely körülleng minket. Csak mások érzik rajtunk, hogy nem vagyunk önmagunk, hogy valami fakítja a ragyogásunkat és elfátyolozza szemeinkben a fényt. Nem elég csak a testi ápoltság, a lelkünket és az elménket is tisztán kell tartanunk, mert ezek – bár nem látjuk – hamarabb beszennyeződnek, mint a testünk, és észrevétlenül megbetegítik a testünket is. A testi tünetek nem azonnal jelentkeznek, de a lelkünk gyorsan kifakul, és az elménk befeketedik. Ne várd meg, amíg ennek látható jelei lesznek! Tégy ellene minden nap a Tudatos Jelenlét gyakorlásával.

Én esténként már tompa vagyok, így reggelente lélekzuhanyzom. A testi zuhanyt is reggelente veszem, és e kettő együtt nekem hatásosabb. A mentális tisztogatással/leltárral kezdem a reggeli kávé mellett, majd a zuhányzóban veszek egy lélekzuhanyt is (imagináció).

A mentális leltározásom a következőképpen néz ki: Gondolatban végigpásztázom az előző nap történéseit és tudatosítom, hogy a helyzetek, emberek, szavak, benyomások milyen hatással voltak rám, milyen gondolatokat és érzéseket váltottak ki belőlem. Egyenként megnézem mindet, hogy lássam, mi az, ami nem oda való, nem fontos, mérgező, vagy csak negatív, és rossz érzéssel tölt el. Ha valamilyen negatív érzést (harag, sértettség, bűntudat, stb.) nem tudok csak egyszerűen átlépni, akkor megállok vele és egy kicsit közelebbről is megnézem. Ilyenkor arra keresem a választ, hogy milyen gombot nyomott meg bennem az adott szituáció vagy egy személy, mert tudom, hogy valami oka van annak, hogy nem hagy nyugodni, és valamilyen múltbeli kiváltó oka lehet. Ha nem látok rá egyből az okára, akkor leírom magamnak egy rövid mondatban a tárgyat (a naplómba), mintegy emlékeztetőt hagyva, hogy majd visszatérjek rá, majd folytatom a leltározást a könnyebben “mozdítható” lomokkal.

A módszer titka, hogy amint valamire ránézünk azzal a szándékkal, hogy tisztábban lássuk, az olyan oldalát kezdi megmutatni, amelyet addig még nem láttunk. Így jobban megérthetjük, mintegy intuitív betekintést nyerhetünk a gondolat vagy érzés müködésébe és könnyebben ráláthatunk, hogy mi van annak hátterében.

Gyakran megesik, hogy emberek és élethelyzetek kiváltanak belőlünk olyan érzéseket vagy gondolati reakciókat (belső párbeszédet, önkritikát, kétkedést, pesszimizmust, félelmet, bizalmatlanságot, haragot, stb.), amire a jelen pillanatban nincs magyarázat vagy nem kapcsolódik ahhoz az emberhez, aki a jelenben kiváltotta azt. Ilyenkor az okok a múltban rejlenek. Egy, a múltban nem tudatosított benyomás van ránk még mindig olyan hatással, amit a jelenben ez a hasonló helyzet most felszínre hozott. Lehet ez egy kellemetlen érzés, félelem, harag vagy undor egy bizonyos emberrel szemben, aki valamiért hasonlít/emlékeztet valakire, aki a múltban ugyanezen érzéseket váltotta ki belőlünk. Vagy lehet egy élethelyzet, amelyben például a múltban méltatlanul bántak velünk és amikor a jelenben újra egy hasonló helyzetbe kerülünk, megjelenik egy megmagyarázhatatlan sértettség, düh vagy szorongás (attól, hogy talán újra hasonlót kell átélnünk).

A jelenbéli félelmeinket, rossz érzéseinket vagy a szorongást nem értjük meg és nem tudjuk feloldani addig, amíg meg nem találjuk azok kiváltó okát, akár a távoli vagy közeli múltban, akár a jelenben.

Ezért fontos a Tudatos Jelenlét rendszeres gyakorlása, hogy a jelen, a ma benyomásai ne süllyedhessenek tudattalan szintre és ne vigyük magunkkal mintegy potyautast a jövőbe, ahol majd újabb szorongások forrásává válhat, amelyek csak tovább mérgezik a testi, lelki és mentális egészségünket.

Gyere velem lélekzuhanyra. Kövesd Facebook oldalamat, informálódj a névjegyemben a szolgáltatásaimról, és vedd fel velem a kapcsolatot, ha szükségét érzed. Mert bár a munka nagy része a tiéd, de az utat nem kell egyedül megtenned.

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük