Mindfulness,  Önismeret

Társfüggőség

 

Nehéz észrevenni, még nehezebb beismerni, de van kiút.

Ha figyeled a jeleket és tudatosan változtatsz a kényszeres viselkedésmintáidon megelőzheted, hogy tovább vidd és tovább add a gyerekeidnek ezt az egészségtelen kötődési mintát.

 

A társfüggőség hátterében mindig és kivétel nélkül a szeretethiány áll.

 

Általában egy nagyobb gyerekkori traumához kapcsolódik, vagy több kisebbhez: egyik vagy mindkét szülő korai elvesztése, elhanyagolás, egyszeri vagy hosszú ideig tartó, rendszeres szülői bántalmazás (akár pszichés, akár fizikális), illetve a gyermek érzelmi szükségleteinek elhanyagolása, alulértékelése vagy elnyomása.

Szeretet, megerősítés, jóváhagyás, elismerés, dicséret és hála. Ezekre van szüksége egy társfüggő embernek. Mivel gyerekkorában nem kapta meg ezeket, vagy nem kapott eleget. Egy társfüggő folyamatos pozitív visszajelzésekre támaszkodik. Ezek a reakciók biztosítják őt arról, hogy szerethető, értékes és hasznos ember. Mivel nincs önbizalma, és nem hisz önmaga képességeiben, így a másiktól várja, hogy az szándékai, próbálkozásai és tettei helyeslésével és/vagy elismerésével erősítse az önértékelését. Azonban tudnunk kell, hogy az ilyen “önbizalom” nem tart sokáig. Pillanatokkal, órákkal vagy napokkal később a társfüggőnek újabb megerősítésekre lesz szüksége, amelyek ismét táplálják a legyengült és elbizonytalanodott egóját. Hiába bármi, a világ legszebb és legjobb bókja sem fog semmit sem érni, amíg azt azért kapja, mert valamit csakis az elismerésért tesz, és nem igaz szívvel, spontán, saját autentikus lénye által vezérelve.

A társfüggőség gyógyítása elsősorban azzal kezdődik, hogy tudatosítjuk magát a problémát, vagyis beismerjük, hogy társfüggők vagyunk. Második lépésként feltárjuk a születés családunkkal való kapcsolataink alapvető hierarhiáit, és mintáit. A hozzánk legközelebb állók vannak a legnagyobb hatással a pszichés fejlődésünkre, így tőlük, anyáinktól, apáinktól és testvéreinktől kapjuk a legtöbb útravalót az életre. Ezek az “úrtravalók” olyan gondolkodási szokások, alapelvek és szemléletmódok, amelyek egész személyiségünk alapjait határozzák meg. Azt az alapot, amelyre azután minden emberi kapcsolatunk és önmagunkhoz és a világhoz való viszonyunk felépül. Innen származnak önképünk és önérzetünk magjai, de például az olyan alapvető személyiségjegyek is, mint pl. a bizalom. Akinek a szülei bizalmatlanok voltak embertársaikkal és gyanakvóak minden jószándékkal szemben, az felnőtt korára nagy valószínűséggel szintén ilyen bizalmatlan emberré válik.

 

Hogyan örököljük szüleink személyiségjegyeit? – Példakövetésből szokásrendszer

 

Van az a mondás, hogy a gyerek leginkább a példa után tanul, nem pedig a szavakból. Akinek van gyereke az nagyon is jól ismeri ezt a mondást. A gyerekek a legnagyobb klónozók. Mindent, amit látnak vagy hallanak válogatás nélkül lemásolnak, és ami bármiért megtetszik nekik, azt villámgyorsan betanulják és szokásukká teszik. A szülő egyszer csak azon kapja a gyerekét, hogy az pontosan úgy mos fogat, ahogy ő, de még a wc papírt is pontosan úgy használja, mint a szülei. Nem is sejtjük mennyire igaz a mondás: “Ez a gyerek tiszta anyja/apja.” Így könnyen megérthetjük, miért is olyan fontos a tudatos gyereknevelés és a tudatos példamutatás.

Sok szülő esik abba a hibába, hogy gyakran a szavai teljesen ellentmondanak a tetteinek. A tettek hátrányára. És a gyerek a tetteit fogja utánozni teljesen függetlenül attól, amit mondtak neki.

Minden szülő példakép a gyerek számára és a felelősségtudat hiánya hosszútávú negatív következményekkel járhat. A felelősség tudatosság; tudatosnak lenni arra, hogy a tetteimmel milyen magokat ültetek el a gyerekemben.

Még egy felelősségteljes szülőnek sincs könnyű dolga, de aki a gyerek pszichés fejlődésének fontosságát alulértékeli, az később maga is tapasztalni fogja ennek a negatívumait, a gyerekről nem is beszélve. Az érzelmi és értelmi intelligencia párhuzamos fejlődésének hiánya felnőtt korára áthidalhatatlan szakadékokat teremthet; kezelhetetlen emberi kapcsolatokat, tanulmányi és munkahelyi problémákat és olyan pszichés betegségeket okozva, mint pl. a társfüggőség.

 

A társfüggőség elsődleges jelei:

• Mindent megteszel, hogy a partnered elfogadjon, olyan dolgokat is, amivel szemben erős ellenállást érzel. Képtelen vagy nemet mondani neki. Amikor mégis megteszed, bűntudatod van.

• Képtelen vagy szakítani, még akkor is ha a partnered bántalmaz vagy bármilyen módon veszélyezteti a pszichés és/vagy fizikai egészségedet.

• Elhalmozod ajándékokkal és/vagy kedvességekkel.

• Már-már megszállottan figyelmes, csimpaszkodó és féltékeny vagy.

• Gyakran vagy folyamatosan egyfajta kényszerhelyzetben érzed magad. Úgy érzed, állandóan teljesítened és bizonyítanod kell rátermettségedet, képességeidet, nagyszerűségedet, szerethetőségedet, bármit, ami a partnered szemében értékesebbé tesz téged.

• Túl nagy áldozatokat hozol a másikért, vagy a veszekedés és nézeteltérések elkerüléséért.

• Viták alkalmával gyakran elfojtod a haragod, szomorúságod, csalódottságod, és próbálod a partneredet kárpótolni és/vagy megnyugtatni azzal, hogy igazat adsz neki akkor is, amikor józan logikával tudod, hogy nincs igaza.

• Elégedetlenségednek, nem tetszésednek vagy őszinte véleményednek nem mersz hangot adni, vagy előtte órákig/napokig/hetekig/hónapokig rágódsz rajta és ezerszer lefuttatod a fejedben az esetleg következményeket és a tett elképzelését szorongás kíséri.

• Személyes igényeidet elfojtod, vagy csak távoli, homályos célzásokkal próbálod partnered tudtára adni. Vágyaidat lekicsinyled mondván, azok úgysem fontosak vagy a másik szemében valószínűleg megvetendőek lennének.

• A partnered értékrendjét és elveit követed, azzal azonosulsz. A sajátodat megtagadod, vagy elfojtod, vagy nem is vagy tudatában. Amikor megkérdeznek, nincs egyéni véleményed, nincsenek határozott elveid.

• Gyakran a partnered szókincsét használod, az ő szavait ismétled. Mondandódat gyakran igazítod ahhoz, amit ő szerinted hallani akar. Amikor ebben bizonytalan vagy, inkább elkerülöd a témát, vagy csak keveset beszélsz.

Számtalan jele lehet még a társfüggőségnek egyénektől és életkörülményektől függően, de ezek az általános, minden társfüggőre igaz állítások vagy “tünetek”. Ha ebből a fentiből háromnál több állandó módon, szokásszinten igaz rád, akkor biztos lehetsz benne, hogy társfüggő vagy. Ne ijedj meg, van kiút!


(A fenti cikk részlet az új, készülő könyvemből. További részletekért cikkekért és információkért kövesd Facebook oldalamat.)


 

Loading Likes...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük